Taito-Finlandia Award 2012

(Notice – this video is in Finnish language.)

Design critic Kaj Kalin launched the Finnish Handcraft 2012 -event and revealed the first Taito-Finlandia Award winner Ruokangas Guitars. The award is a new addition to the prestigious Finlandia Awards, best known for the literary awards for fiction and non-fiction authors / books written either in Finnish or Swedish language.

“Ruokangas Guitars is a good example of what can happen when traditional handicraft mastery, well-functioning design, entrepreneurship and international business are joined to a seamless concept. Ruokangas Guitars, founded in 1995 is today the most important electric guitar maker in our country. And the best of all is that the company really makes the guitars here, in our beloved home country.” – Kaj Kalin

Muotoilukriitikko Kaj Kalin avasi kolmipäiväiset Suomen Kädentaidot 2012 -messut ja julkisti historian ensimmäisen Taito-Finlandia-palkinnon saajan:

Kaj Kalin perustelee: “Ruokangas Guitars Oy on esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun perinteiset, mestaruuteen kehitetyt käsityötekniikat, toimiva muotoilu, yrittäjyys ja kansainvälisyys osataan yhdistää toimivaksi kokonaisuudeksi. Vuonna 1995 perustettu yritys on tätä nykyä maamme merkittävin sähkökitaranvalmistaja. Mikä parasta, yrityksen tuotteet valmistetaan kotimaassa.”

Share/Bookmark