Riffi / Unicorn Classic

A tribute to Gibson Les Paul

The Ruokangas Unicorn salutes its role model but offers a fresh approach on the subject as well. This ergonomic guitar has also many details that are pleasing to look at.

Ruokangas Guitars has uploaded the whole design and build process of the the Unicorn guitar to YouTube as a documentary series, forming also part of the educational material used to evaluate Juha Ruokangas’ Master Luther Degree. Les Paul was Juha’s first love among electric guitars, and when designing the Unicorn his goal was to respect the original guitar, but to bring to the table certain new solutions as well. On the basis of this test I can state that he did achiece his goal – even in this first piece carrying the serial number #1.

Wood and stuff
Even the material choices prove the Unicorn to be more than just a Les Paul clone. Instead of mahogany Ruokangas uses spanish cedar for the body and neck, and the top is birch instead of maple. This recipe creates an acoustically responsive and rich, velvety tone providing not only warmth and clarity, but also admirable middle register that breaks through in the mix (?)
The most delicious design points of the Unicorn can be found in the beautiful ornament of the headstock end and the matching fretboard inlays. I also like the pickguard shape a lot. The fact that the waistline of the body has been pushed slightly down (as compared to Les Paul) is not only an aesthetic detail but also a way to improve the balance of the guitar. This becomes evident when playing the guitar on your lap without a shoulder strap. The difference in balance is obvious as comparing the Unicorn to a Gibson Les Paul Standard I had at hand.
The fat neck is profiled to a round D shape and it provides a solid feel to different playing techniques. The satin nitro neck finish has a good grip – doesn’t slip when bending notes!

Electrified
The amplified tone of the Unicorn is extremely transparent and truthful to the unplugged sound of the guitar – opening the volume from zero to cranked up provides a smooth transition from the acoustic ethos to a louder version of the same tone. The German-made Häussel humbuckers don’t have as fierce presence as my two reference guitars, the Epiphone Slash -model or the Gibson Les Paul Standard. Even though the Unicorn is not as aggressive or pushy as the reference guitars, it’s balanced tone has power and nuances that are perfectly at home in wide variety of music styles – the guitar works great in both raunchy rock music and in serene jazz moods. The tone remains distinct even on heavier overdrive and it’s difficult to imagine any style of music this guitar would not fit to.

Raise the flag
The Unicorn is a professional musical instrument, that brings together tasteful looks, good ergonomics and a versatile tonal palette. This unassumingly honest guitar reminds us once more about the world class status of guitar making skills of our small country. I definitely think that the Finnish craftsmanship would deserve it’s own flag-raising day.

RUOKANGAS UNICORN
A Les Paul style electric guitar made in Finland

Body and neck: spanish cedar
Top: birch
Fretboard: rosewood with mother-of-pearl inlays
Finish: nitrocellulose (glossy top, satin back)
2 x humbucker made by Harry Häussel
3-way toggle switch
Gotoh 510 tuners
TonePros -bridge
22 jumbo frets
20 year warranty
Hardshell case included

Text: A-J Syrjänen
Photos: Tommi Posa

Riffi No.3 2010

ORIGINAL ARTICLE IN FINNISH:

Ruokangas Guitars Unicorn
Kunnianosoitus Les Paul -kitaralle

Kitarana Unicorn kumartaa esikuvalleen tarjoten samalla uutta näkemystä – sointeja myöten. Ergonomisestikin hyvässä kitarassa on myös silmää miellyttäviä yksityiskohtia.

Unicorn -mallin suunnittelua ja valmistumista on voinut seurata YouTubesta, johon laitetut videopätkät ovat muodostaneet osan tekijänsa soitinrakennusmestarin näyttötutkinnon materiaalista. Les Paul oli kitarana Ruokankaan ensirakkaus ja Unicornia suunniteltaessa tavoite oli kunnioittaa alkuperäismallia, mutta yhdistää siihen samalla tiettyjä ratkaisuja. Testin perusteella voi todeta tavoitteiden täyttyneen jo tämän sarjanumerolla #1 leimatun soittimen kohdalla.

Puu ja kaikkl muu
Jo materiaalivalinnat tekevät Unicornista enemmän kuin Les Paul -kloonin. Mahongin sijasta runko ja kaula ovat espanjan seetriä, eikä kansikaan ei ole vaahteraa vaan koivua. Resepti tuottaa akustisesti napakan ja samettisen täyteläisen soinnin. Lämmön ja selkeyden lisäksi sointia leimaa keskialueen mainio hieman honottava äänesosa, joka tuo Unicornin sointiin kantavuutta ja (?) Unicornin muotoilun herkkukohdat löytyvät lavan pään viehkeästä koristeleikkauksesta ja otelaudan Unicorn -upotuksista. Pidin myös plektrasuojuksen reunan pyöristyksestä kovasti.
Rungon alakaaren sijoittuminen esikuviaan taaemmaksi ei ole ainoastaan ulkonäköseikka sillä se parantaa soittimen balanssia. Asia on ilmeinen etenkin, kun kitaraa soittaa sylissä ilman hihnaa. Balanssiero on varsin huomattava esimerkiksi kollegan verrokki-pelinä toimineeseen Gibson Les Paul Standardiin nähden.
Muhkea kaulaprofilli on pyöreähkö D ja se antaa tukevan otteen hyvin erilaisillakin soittotekniikoilla.
Satiinipintainen nitrolakka tuntuu peukaloa tai kämmentä vasten nahkeahkolta mikä toimii hyvin etenkin venytyksissä — ote pitää eikä lipsu.

Sähköt kitaraan
Unicornin sähköinen sointi on hyvin totuudenmukainen akustiselle versiolle: volumen aukaisu nolla-asennosta on kuin portaaton siirtymä kitaran akustisestä eetoksesta sähköllä vahvistetuksi täsmäkopioksi. Saksalaisvalmisteiset Häusselin humbuckerit eivät ole preesensiltaan yhtä railakoita kuin verrokkeina olleiden Epiphonen Slash-mallin tai Gibsonin LP Standardin mikit. Vaikka Unicorn ei ole samalla tavoin päällekäypä tai hyökkäävä, sen tasapainoisessa soinnissa on voimaa ja sävyjä joilla pääsee ketterästi sukkuloimaan eri musatyylien välillä. Kitara on yhtä kotonaan niin särmikkäässä rock-ilmaisussa särön kera kuin seesteisessä jazz-tunnelmoinneissakin. Sointi pysyy erottelevana raskaammallakin yliohjauksella ja on vaikea kuvitella musiikkityyliä johon tämä kitara ei sopisi.

Joutsenmerkki ollsi paikallaan
Unicorn on ammattitason soitin, jossa tyylikäs kuosi paiskaa sopuisasti kättä hyvän ergonomian ja monipuolisen sävypaletin kanssa. Soittimena tämä rehti ja konstailematon kitara on jälleen muistutus maamme soitinrakennuksen maailmanluokan tasosta. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Suomen käsityöläisyys tekijöineen ansaitsisi oman liputuspäivän.

RUOKANGAS UNICORN
Kotimainen Les Paul -tyylinen sähkökitara

Runko ja kaula: espanjan seetriä
Rungon kansi: koivua
Ruusupuuotelauta Unicom-upotuksilla
Satiinipintainen nitroselluloosalakka
Kaksi Häussel-humbuckeria
3-as. mikkivalitsin
Gotoh 510 Kluson -virittimet
TonePros -talla
22 nauhaa (jumbo)
20 vuoden takuu
Laukku kuuluu hintaan

Teksti: A-J Syrjänen
Kuvat: Tommi Posa

Riffi No.3 2010

Share/Bookmark